imam-husayn-shrine-ef95efae-adfc-4f37-a462-bcfe68245d8-resize-750.jpeg

KULTUR & TRADITIONER

Hvilke kultur og traditioner finder sted i Muharram måneden
2312673.jpg
food serving.jpg

TAKYA (MAD OG DRIKKEBOD) MADUDDELINGEN

Som led i gavmildheden som profeterne og Imamerne viste under deres levetid, er bespisning en naturlig del af Ashura og ihukommelsen af Imam Hussain. Trods sorgen over tabet af en Imam, bliver sejren over uretfærdighed fejret med uddeling af mad og drikke. Hussains sjæl og værdier stadfæstes og holdes i live ved at ofre for andre i form af sådanne basale resurser.

SABIL (DRIKKEVANDSBOD OG DETS UDDELING

Adskillige modstandere af Imam Hussains kald til retfærdighed brugte uetiske og ufine metoder, herunder at skabe rygter om Imamens interesse i Kalifatet som magt og ønsket om at herske over den muslimske verden. Slaget ved Karbala viste dog endnu et grimt ansigt af regimet i Damaskus, hvor vandet blev brugt som våben mod Hussains lejr.

Afvisningen af vand til Imam Hussain blev forvandlet til en symbolsk kamp mod ondskab. Dette fortolkes ved at uddele vand til alle og enhver, uanset baggrund eller ståsted, via vandboder der kaldes ”Sabil”.
57fcd22e8fea1.jpg
2312673.jpg
_tf_55008bb96067a.jpg

MUDHIF (GÆSTEBOD / GÆSTEHUS

Donere der ønsker belønning donere til forskellige aktiviteter under Ashura og Arbaeen. Nogle donerer mad og drikke imens andre donerer i form af gratis transport og logistik.
En ”Mudhif” er en af disse former for donationer, hvor donereren stiller egen hus eller ejendom som gæstehus til Imam Hussains besøgende under Ashura perioden og Arbaeen. Dette hjælper nogenlunde med at lempe trykket på betalte opholdssteder som hoteller og lejede ejendomme
.

ZAFAT AL-QASIMS BRYLLUPS VISUALISERING

Det kan variere fra land til andet ift. hvordan Ashura visualiseringer opsættes og udføres. I Danmark er der bl.a. igangsat et årligt traditionelt optog der minder om den i Irak. Optoget visualiserer Imam Hassans søn; (Al-) Qasim, der blev martyr ved Karbala. En ung mand bliver iklædt hvidt tøj med grøn turban fulgt af en flerfarverig lysopsætning der indikerer bryllupsforberedelse. Lydmæssigt bliver Qasim omringet af trommeslagere og hornblæsere for at vise de blandede følelser af bryllup og krig der gjorde sig gældende under Qasims situation.
57fcd5f00ffe5.jpg
2312673.jpg
57fcd22e8fea1.jpg

CHAI  - TEUDDELING


”Chai Abu Ali” te uddeling.
 Københavns nordvest kvarter har i de seneste år været vidne til en årlig Ashura begivenhed der finder sted i gadehjørner, hvor der bliver budt på vand og irakiske te. Et ønske om efterlevelse af traditionerne i hjemlandet, var startskuddet på denne samling af irakiske-danskere og denne bod. Målet var at skabe et socialt samlepunkt og en dialogbod for videreformidling af Imam Husseins budskab om næstekærlighed og gavmildhed.